2012. augusztus 14., kedd

Blog: Szlovákia, az ország, ami már mindent megpróbált



Mai "blog" bejegyzésnek, vagy mondhatni boncolható témának az északi szomszédunk sorsát választottam.

A szerelmes duettől kezdve, egészen a legdurvább rock zenéig, már a legtöbb dolgot megpróbálta  Szlovákia, de semmi nem tudta meghozni nekik az áttörő sikert. 


Nyelvhasználat
A nyelvhasználatra vonatkozó szabály eltörlése óta 4-szer indított versenyzőt az STV. Arra a lassan tényként kezelt dologra, hogy csak angol nyelvű dallal lehet jó eredményt elérni, a szlovákok nem mondhatók jó példának. Igaz, legjobb helyezésük pont egy angol dalhoz köthető, de tegyük hozzá, hogy idén egy ugyan csak ezen a nyelven íródott dallal utolsók lettek az elődöntőjükben. 2009-es visszatérésükkor -2010-hez hasonlóan- anyanyelvükkel léptek színpadra, és mindkétszer az utolsó előtti helyet tudták megszerezni maguknak, ami nem mondható jónak.

Évről évre
Szlovákia a 90-es években

Akár csak mi, magyarok, úgy az északi szomszédjaink is 1993-ban szerettek volna indulni először az összeurópai Dalversenyen, viszont akárcsak mi, úgy a szlovákok is elvéreztek a Kvalifikacja za Millstreet nevű kelet-európai előválogatón, ahol az Elán „Amnestia na neveru”, azaz az „amnesztiától a hűtlenségig” című dala éppen egy ponttal maradt le a milstreeti versenyről. Ez a kiesés azt jelentette, hogy a következő versenyen biztos volt a debütálásuk. Dublinban a Tublatanka nevű együttes énekelt egy „végtelen” dalt: a „Nekonečná pieseň”-t. 15 ponttal a 19. helyet sikerült elcsípniük. A következő évben nem indulhattak az Tublatanka rossz eredménye miatt, viszont 1996-ban az audióválogatót sikerrel véve, Marcel Palonder kijutott Oslóba, ahol „Kým nás máš” (Amíg mi ott vagyunk neked) című dalát adta elő, és megszerezte a tizennyolcadik helyet, így ez lett a szlovák Eurovízió-történelem eddigi legjobb szereplése. Hiába „legjobb” helyezés, az 1997-es évet ismét kihagyni kényszerültek, majd 1998-ban, először nemzeti döntő segítségével választották ki indulójukat. A Bratislavská lýra című műsor győztese Katarína Hasprová lett a „Modlitba” (Imádság) című dallal, így Ő énekelt Szlovákia színeiben a birminghami döntőn, ahol csak a huszonegyedik helyen végzett. A sorozatos rossz szerepléseket követően számos évig nem indított az STV versenyzőt, majd 2008-ban merült fel a visszatérés ötlete, és végül 2009-ben, Moszkvában ismét színpadra álltak.

2009: Kamil Mikulcík és Nela Pocisková volt az a duó, akik a visszatérő Szlovákiát először képviselték az Eurovíziós Dalversenyen. Az Eurosong elnevezésű nemzeti döntőn választotta ki a közönség illetve egy szakmai zsűri Őket, és a Let' Tmou (Szárnyalj a sötétségben) című dalt. Stílusát tekintve egy romantikus ballada, melyet szlovák nyelven adtak elő. Moszkvában a második elődöntőben léptek fel, de onnan nem sikerült a döntőbe bekerülniük; az utolsó előtti helyen végeztek.

2010: Kristína mára már igazi ikonikus alakja a szlovák popzenének. Nem csak az Eurovíziós Dalversenyen hallhatta egész Európa a hangját, mivel a 2011-es jégkorong világbajnokság hivatalos dala is az ő nevéhez kötődik. Egy hosszas, és drága nemzeti döntőről került a fesztiválra, ahol még a győzelemre is esélyesnek tartották. Végül egy kellemes színpadi produkcióval és dallal az utolsó előtti helyig jutott. 2010 egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy nem jutott döntőbe.


2011: Belső kiválasztás útján a TWiiNS nevű formáció, Veronika és Daniela Nízlová kapta meg a lehetőséget, hogy méltón képviselje az államot. A lányok jelenleg Los Angelesben élnek, és dolgoznak a legújabb albumukon, amelyben nem kisebb sztár, mint Flo Rida hangja is fel fog csendülni. Sok országot bejártak, hogy a lehető legjobban reklámozzák a dalukat, ennek meg is látszik az eredménye, Szlovákia visszatérése óta ez volt a legjobb szereplésük, elődöntős 13. hely.


2012: Ebben az évben Max Jason Mai képviselte országát. Egy, a Megasztárhoz hasonló tévés tehetségkutatóban, a Česko Slovenská Superstar-ban fedezték fel, ahol viszont nem sikerült nyernie. Dala nagyon vékony rétegnek szól, akik nem feltétlenül tartoznak az Eurovíziós Dalfesztivál követői közé, így az összesített 38. helyet és az elődöntős utolsót sikerült megszerezni Miro Smajdának.

2013-as Eurovíziós Dalverseny 
Ha tippelnem kéne, akkor 2 lehetőséget mondanék. Az első az lenne, hogy visszalépnek a versenytől, ami ennyi sikertelen próbálkozás után  nem lenne nagy meglepetés a rajongók számára. A második az lenne, hogy nemzeti döntőt rendeznek, a belső kiválasztás helyett, ifjú tehetségeket kutatva. 

Jelenleg a szlovák rajongók gőzerővel dolgoznak azon, hogy a 2013-as versenytől ne lépjen vissza országuk. Igaz, szinte minden évben felröppenti az STV a visszalépés lehetőségét, de eddig szerencsénkre nem következett be. Személyes véleményem szerint Szlovákia egyike a legjobb Eurovíziós országoknak, én kifejezetten nem örülnék egy esetleges visszalépésnek. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése