2012. augusztus 12., vasárnap

Blog: Elkezdődik a 2013-as Eurovíziós szezon, avagy „Wilkommen in der Schweitz”!


Ezzel az egyszerűnek mondható német mondattal lehetne mindent összefoglalni. „Isten hozta Svájcban!” Hamarosan vége a nyárnak, elkezdődik az ősz, elkezdődik egy újabb tanév a diákok számára, illetve a szeptember 1-je után megjelent dalok számára pedig az a bizonyos „megbélyegzés”, hogy lehetséges Eurovíziós indulók. A svájci SRG SSR idée suisse közszolgálati médiacsoportosulás pedig elkezdi a Die große Entscheidungsshow nevet viselő nemzeti döntős sorozatát, melynek első lépése az internetes válogató lesz, immáron harmadik éve. Előadók, szerte a világon beküldhetik pályaművüket, amiket már az első pillanattól hallgathat a nagyérdemű, melyet később pontoznak, értékelnek, és ezen pontok alapján ez az internetes válogató fogja meghatározni a mezőny túlnyomó részét. A végső forduló, mely egy élő televíziós adás lesz, majd december 15-én lesz közvetítve, és ott fogjuk hallani az első dalt, mely a 2013-as Eurovíziós Dalversenyen Malmőben is felcsendül.

Személyes véleményem erről az egész svájci procedúráról vegyes. Jónak tartom, hogy a német, francia, olasz, és rétoromán közszolgálat is delegál versenyzőt a nemzeti döntőbe, illetve hogy az interneten a külföldiek is beleszólhatnak a mezőny alakulásába. Kifejezetten izgalmas, és tartalmas része egy évnek, hogy a válogatós szezon legelején ennyi fantasztikus dallal tudunk megismerkedni. Viszont, itt jön a kontra. Az SRG SSR túl koránra teszi ezt az időpontot, és már-már törvényszerű, hogy a december közepén kiválasztott/bemutatott dalra háromszor ráunnak a rajongók. Bár abból a szemszögből nézve, hogy az emberek, akik leülnek májusban nézni az Eurovíziós Dalversenyt, azoknak a 95%-a akkor találkozik először a dalokkal, amik kellemes emléket hagynak benne a műsor végig, és esetleg szavazatot is küld majd rá, vagy elfelejti, akár nem tetszik neki, és nem szavaz rá.

A tények:

Céline Dion csillagai a hírességek sétányán Hollywoodban.
Svájc egyike azon országoknak, akik már a legelső Eurovíziós Dalversenyen is részt vettek, mint a verseny kitalálói, házigazdái, és végül, de nem utolsó sorban legelső győztesei is. Idáig kétszer sikerült a dobogó legfelső fokára állniuk, méghozzá mindkétszer egy világsztárnak mondható énekesnővel. Elsőként 1956-ban Lys Assia nyerte a valaha rendezett első dalversenyt, „Refraine” c. dalával. Későbbiekben még többször képviselte az alpesi országot, legutóbb a 2012-es nemzeti döntőn találkozhattunk az immár 88 éves Madame Eurovízióval, de az előzetes találgatásokkal ellenben nem Ő képviselte hazáját Bakuban, hanem az olasz ajkú tévé által delegált Sinplus nevű együttes, akik éppen, hogy lemaradtak a döntőről, hiszen az első elődöntőben a 11. helyen végeztek. A másik győztesük, a különösen említésre méltó Céline Dion, aki 1988-ban nyert a „Ne partez pas sans moi” c. dallal. Az eredetileg kanadai származású énekesnő a nemzetközi karrierjét ugyan a Titanic c. több Oscar-díjas film betétdalának köszönheti, de valójában 1988-ban, a dublini Eurovízión kezdődött el minden. A 2000-es években már nem mondható ilyen sikeresnek Svájc, mivel mindössze 2005-ben sikerült egy észt lánybandával a legjobb tíz között végezniük a döntőben, és azóta is csak 2006-ban (alanyi jogon), illetve 2011-ben tudták sikerrel venni az elődöntő(k) adta akadályokat. Talán a következő Die große Entscheidungsshow győztese nagyobb sikerrel jár majd, és hazaviszi Svájcnak a harmadik győzelmet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése